Co można zrobić z mąki orkiszowej

Mąka to jeden z podstawowych produktów, jaki znajdzie się w każdym domu. Nawet, jeżeli nie umiemy lub nie lubimy piec, mamy ją pod ręką i wykorzystujemy na przykład do zagęszczania sosów. Istnieje wiele różnych odmian mąki, dlatego – jeżeli chcemy żyć zdrowiej i odżywiać się świadomie – warto jest poznać także te inne, niż klasyczny wariant z pszenicy durum. Co można zrobić przy użyciu mąki orkiszowej? Dlaczego warto ją stosować?

  1. Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową?
  2. Jakie rzeczy można zrobić z wykorzystaniem mąki orkiszowej?
  3. Gdzie znaleźć dobrą mąkę?

Dlaczego warto sięgnąć po mąkę orkiszową?

Orkisz jest odmianą pszenicy, która cechuje się tym, że jej ziarno pozostaje w ochronnej łupinie, która zabezpiecza wnętrze przed zanieczyszczeniami. Dużą zaletą mąki wykonanej z orkiszu jest fakt, że posiada ona około 30-50 procent więcej białka, niż standardowa mąka z pszenicy durum. Dodatkowo produkt ten stanowi bogate źródło takich mikroelementów, jak kwas krzemowy, miedź, cynk oraz selen. Orkisz ziarno oraz wyroby z tychże dostarczają nam również witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D oraz E.

Jakie rzeczy można zrobić z wykorzystaniem mąki orkiszowej?

Istnieje wiele przepisów, do których możemy wykorzystać orkisz, jednak najbardziej popularnym jest oczywiście chleb. Będzie on zdrowszy, niż jego biały odpowiednik, a w dodatku przygotowując go samodzielnie mamy zdecydowanie większą kontrolę nad składnikami i możemy przygotowywać różne warianty, dodając do ciasta pestki, nasiona i co nam tylko przyjdzie do głowy. Mąka orkiszowa nada się również do przygotowywania słodszych wypieków, jak różnego rodzaju ciasteczka, naleśniki, a nawet pełnoprawne ciasta. Jest to więc produkt równie wszechstronnego użytku, jak klasyczna mąka, jednak dużo bardziej atrakcyjny pod względem składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu.

Gdzie znaleźć dobrą mąkę?

Decydując się na zakup mąki orkiszowej dobrze jest wybrać jej odmianę bio, czyli taką, która została wyprodukowana zgodnie z najwyższymi standardami i z organicznych upraw ekologicznych. Każdy dobry sklep z ekologiczną żywnością powinien mieć taki produkt w swojej ofercie i chociaż będzie on zapewne nieco droższy, od zwykłej mąki, będzie lepszym wyborem, szczególnie jeżeli staramy się dokonywać rozsądnych zakupów żywnościowych.

Mąka orkiszowa jest zdrowszą alternatywą dla mąki z pszenicy durum. Choć te ziarna pochodzą z tej samej grupy, to jednak orkisz daje nam dużo więcej pod względem właściwości odżywczych, a także jest po prostu lepszym źródłem energii.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ