Czym jest chłodnictwo?

Chłodnictwo to dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Pierwsze poznane substancje chłodnicze to lód i śnieg, które wykorzystywane były do chłodzenia już pięć tysięcy lat temu. Dziś chłodnictwo jest bardziej zaawansowane.Odkrycie mikroorganizmów, a następnie wpływu temperatury na prędkość ich namnażania spowodowały wzrost zainteresowania tematem jakim jest chłodnictwo, zwłaszcza w odniesieniu do konserwowania żywności. Jednak gwałtowny rozwój techniki chłodniczej nastąpił dopiero w XIX wieku w trakcie rewolucji przemysłowej. Obecnie efekt chłodzenia uzyskiwany jest dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym. Chłodnictwo wykorzystywane jest do utrwalania, przechowywania i do transportu łatwo psujących się artykułów spożywczych. W przeciwieństwa do konserwowania przy pomocy wysokich temperatur, technika chłodzenia pozwala zachować produkty w ich pierwotnym stanie świeżości, bez zmian w smaku, w kolorze czy w zawartości witamin.

trudnyklient.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ