Dieta wegańska zalety i wady

Dieta wegańska to coraz bardziej popularna dieta stosowana nie tylko przez wegan z powodów poglądowych, ale też przez osoby chcące np. schudnąć, dobrze się czuć czy zwiększyć wydajność organizmu. Jak każda dieta, dieta wegańska posiada plusy i minusy. Sama dieta również jest korzystna dla pewnych osób pod pewnymi względami, a dla innych nie będzie odpowiednia. W tym artykule przedstawiamy wszystkie zalety oraz wady diety wegańskiej, dzięki którym świadomie będziemy mogli podjąć decyzję czy warto z niej skorzystać oraz czy też w naszym przypadku będzie to najlepszym rozwiązaniem.

Zalety diety wegańskiej

Dieta wegańska jest dietą zdrową i jest to jedna z największych zalet tej diety. Jest ona również wbrew pozorom wszechstronna i urozmaicona co pozwala korzystać z niej zdecydowanej większości osób. Dieta ta oparta na warzywach i owocach posiada wiele produktów o niskiej kaloryczności, ale dostarczających organizmowi wielu przydatnych witamin, minerałów i substancji odżywczych. Dieta taka nie będzie obciążająca dla organizmu, a połączenie jej z kilkoma mniejszymi posiłkami pozwoli efektywnie przyswajać substancje odżywcze, w pełni wykonując dzienny plan żywieniowy.

Przyrządzanie posiłków oraz dieta od strony praktycznej nie jest również uciążliwa. Produkty wysokiej jakości możemy otrzymać np. na lokalnym targowisku, a dieta nie zawiera rzadkich, drogich czy trudno dostępnych składników. Samą dietę możemy również zamówić jako catering dietetyczny, jeśli nie mamy czasu jej przygotowywać samodzielnie. Zwracając uwagę na plusy niezwiązane stricte z dietą, możemy również dodać fakt, że weganie mniej chorują i są zdrowsi. Jest to medycznie potwierdzona sytuacja. Weganie rzadziej chorują na cukrzycę, serce, nerki czy nawet nowotwory. Dieta wegańska obniża też nadciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cukru we krwi, który jest korzystny zarówno dla cukrzyków, jak i osób zdrowych, zapewniając dobrą kondycję fizyczną.

salatka warzywna

Pomoc w odchudzaniu to kolejna zaleta diety wegańskiej. Dieta wegańska oparta na warzywach i owocach, będzie uwzględniała błonnik oraz substancje wspomagające spalanie tłuszczu obecne np. w warzywach strączkowych, papryce, borówkach, imbirze czy jagodach. Dieta wegańska dostarcza również wiele witamin do naszego organizmu. Będzie przekładało się to na lepszą odporność oraz skuteczniejszą walkę z wolnymi rodnikami.

Minusy diety wegańskiej

Dieta wegańska posiada również pewne minusy. Pierwszym z nich jest konieczność posiadania dużej wiedzy na temat dostarczania odpowiednich substancji odżywczych do naszego organizmu. Skomplikowanie tej diety sprawia, że nie każda osoba chcąca ją wdrożyć zrobi to “od ręki”. W tym celu będziemy musieli skonsultować się z dietetykiem, o ile nie mamy rozległej wiedzy na ten temat. Również ew. modyfikacje czy urozmaicenie diety będzie wiązało się z dokładnym zaplanowaniem nowej diety. Drugim minusem wynikającym z poprzedniego mogą być niedobory pewnych witamin. Dieta wegańska jest jedną z najuboższych, jeśli bierzemy pod uwagę spektrum wszystkich produktów spożywczych i z tego względu możemy być narażeni na niedobory pewnych witamin. Najczęściej niedobór spowodowany nieodpowiednim prowadzeniem diety i może dotyczyć witaminy D, która zawarta jest w produktach mlecznych czy witaminy B. Brak wapnia, żelaza czy białka w diecie może być niebezpieczny i wymagać będzie od nas regularnego kontrolowania tych poziomów. Stosowanie diety wegańskiej to również wiele wyrzeczeń w codziennym życiu takim jak dobieranie odpowiednich dań w restauracji, odmawianie przekąsek znajomym w pracy czy przestrzeganie bądź co bądź jednej z bardziej rygorystycznych diet, jakie istnieją.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ