idealny stek

Przygotowując grilla dla bliskich i znajomych, często stawiamy na proste dania. Grillowane kiełbaski, szaszłyki czy też udka z kurczaka cieszą się w tej kwestii dużą popularnością. Wielu z nas obawia się przygotowania bardziej zaawansowanych dań, np. steku. Czy rzeczywiście jednak jest to takie trudne? Okazuje się, że nie, jeśli skorzystamy z kilku wskazówek oraz zakupimy odpowiedniej klasy sprzęt do grillowania.

O czym pamiętać przy przygotowaniu steku?

Przy przygotowaniu steku powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach. Po pierwsze, nie możemy zapominać, że nasze powodzenie zależy w dużej mierze od jakości mięsa. Warto korzystać z lokalnych dostawców, którzy sprzedadzą nam mięso świeżo porcjowane i przechowywane w odpowiedni sposób. Na doskonały stek powinniśmy szukać wołowiny o ciemnoczerwonym kolorze. Wołowina w kolorze różowym nie jest tym, na co należy w tym przypadku postawić. Wybierając mięso na stek, warto także zwrócić uwagę na to, czy ma ono przerosty tłuszczowe. Jeśli tak jest, świadczy to o jego doskonałej jakości. Taki tłuszcz doskonale się wytapia i jest nośnikiem smaku, dodatkowo sprawiając, że mięso staje się soczyste i miękkie.

Gdy już wybierzemy mięso na stek, powinniśmy pamiętać o jego właściwym porcjowaniu. Steki powinny być krojone na grubość od 2,5 do 5 cm, przy czym im mięso grubsze tym takie steki będą bardziej soczyste. Przy samodzielnym krojeniu mięsa na steki możemy je owinąć folią spożywczą. Uzyskamy przez to zwartą porcję, łatwiejszą w porcjowaniu. Mięsa na steki nie powinno się przy tym rozbijać tłuczkiem. Dla uzyskania odpowiednich walorów smakowych musi ono zachować swoją naturalną strukturę.

Idealny stek a sprzęt i akcesoria do grillowania

Trzymanie się ścisłych zasad przygotowania steku nie pomoże wtedy, gdy nie dysponujemy odpowiedniej klasy sprzętem do grillowania. Uzyskanie doskonałej jakości steku o najlepszych walorach smakowych wymaga bowiem niezwykłej precyzji. Który z grilli zatem nam ją zapewni? Jednym z nich jest Pulse 2000 od renomowanego amerykańskiego producenta – marki Weber. Ten elektryczny grill wyposażony został w dwie strefy grillowania pozwalające na przygotowanie szybko wielodaniowego posiłku. Dzięki elektronicznej regulacji temperatury możemy także osiągnąć w jego przypadku odpowiednie warunki termiczne, pozwalające na przygotowanie perfekcyjnych dań mięsnych. Dane na temat bieżącej temperatury wyświetlane są na znajdującym się na obudowie termometrze cyfrowym z wyświetlaczem LED. Co więcej, dzięki zintegrowanej technologii iGrill uzyskamy precyzyjną informację na temat tego, kiedy zdjąć stek z rusztu. Wystarczy, że zainstalujemy na swoim smartfonie bezpłatną aplikację od Webera. Sporym atutem grilla Pulse 2000 jest ponadto zdejmowany stolik boczny, pozwalający na oszczędność miejsca, czy też doskonały system odprowadzania tłuszczu.

Jeśli chodzi z kolei o akcesoria do steków, bardzo ważną rolę odgrywają naczynia. To dlatego, stawiając na wykonane z twardej porcelany, prostokątne talerze serwisowe od Webera, możemy liczyć nie tylko na odpowiednią prezentację potrawy, co wzbudzi zachwyt naszych gości, lecz również na dłuższe utrzymywanie się ciepła potrawy. Bardzo ważne są również sztućce. Precyzję krojenia zapewni nam wykonany ze stali nierdzewnej komplet sztućców Deluxe od Webera. Składa się na niego 6 noży do steków o ostrych zębach i ergonomicznym uchwycie oraz 6 doskonałej jakości widelców.

Korzystając ze sprawdzonych rozwiązań w kwestii przygotowania steku z grilla i stawiając na odpowiedniej klasy sprzęt i akcesoria do grillowania, przygotujemy perfekcyjne barbecue. W tej drugiej kwestii doskonałe opinie zbiera znany amerykański producent – marka Weber, która działa na rynku grilli już od wielu lat.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ