Jak jeść cukinię?

Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. Warzywa i owoce są ogólnodostępne i tanie – zwłaszcza w supermarketach. Przygotowując posiłki na bazie warzyw, możemy mieć problem z odpowiednim ich przygotowaniem. Czy cukinię się obiera?

Gotując obiad dla całej rodziny, możemy zamienić makaron z pszenicy na jego zdrową alternatywę. Potrzebna nam będzie tylko obieraczka z dużą średnicą. Jeżeli mamy małą cukinię, bez problemu pokroimy ją w cienkie plastry na zwykłej obieraczce do warzyw. Skórka cukinii nie jest trująca, dlatego możemy ją poddawać obróbce termicznej i jeść, tak jak jest to w przypadku skórki od młodych ziemniaków. Cukinia ma bardzo mało kalorii, dlatego jest produktem zalecanym dla osób odchudzających się. Również doskonale sprawdza się jako zamiennik składników węglowodanowych. Bez problemu przygotujemy faszerowane cukinie. Potrzebne nam będzie mięso, cebula oraz kilka łyżek sosu pomidorowego. Cukinię kroimy na pół, środek wydrążamy łyżką (miękką część z drobnymi pestkami). Mięso smażymy na patelni z drobno pokrojoną cebulą, doprawiamy solą himalajską oraz oregano. Na koniec wlewamy sos pomidorowy, ale tak by mięso nie było za rzadkie. Przygotowane cukinie faszerujemy mięsem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości cukinii – około 30 minut. Cukinia to bardzo smaczne danie, wystarczy ją odpowiednio przyprawić, żeby podkręcić jej smak. Jeżeli mamy duży ogród, będziemy mogli ją sami hodować, ponieważ nadaje się do warunków klimatycznych w Polsce. Cukinia odpowiednio pielęgnowana, może urosnąć do wielkości dyni piżmowej. Jest warzywem sezonowym, które najlepiej smakuje latem. Zwracajmy na to uwagę, ponieważ kupując ją zimą, powinniśmy unikać sztuk spryskiwanych chemikaliami. Kupujmy warzywa i owoce u sprawdzonych dostawców lub w supermarketach, tam najczęściej podane jest pochodzenie danego produktu. Cukinię można przygotować na grillu dla całej rodziny, warzywny akcent w diecie jest jak najbardziej pożądany. Nie zapominajmy, że dziennie powinniśmy zjadać pięć porcji warzyw i owoców.

czasabsolwenta.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ