Jak podawać koniak?

Koniak to alkohol zaliczany do luksusowych, który wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Uważany bywa za trunek prestiżowy, głównie przez proces jego powstawania. Pochodzi bowiem z zachodniej Francji, z regionu Cognac, a na jego wyjątkowość składają się cztery czynniki, do których zalicza się: wino, słońce, dębowe beczki oraz czas leżakowania. Co jeszcze warto wiedzieć o koniaku?

Wytwarzanie koniaku

Koniak wytwarzany jest z białych winogron o kwaśnym posmaku, czego efekt stanowi białe wino wytrawne. Dopiero gdy zostaje ono poddane podwójnej destylacji i przeleży odpowiedni czas w dębowych beczkach, można mówić o koniaku. Co więcej, okres jego dojrzewania może trwać od 3 do nawet kilkudziesięciu lat. Im jest on dłuższy, tym trunek staje się bardziej wyjątkowy, co w znacznej mierze wpływa zarówno na jego smak, jak również cenę.

Jak sprawdzić wiek koniaku?

Informację o długości leżakowania danego koniaku, znajdziemy na jego etykiecie, podana jest ona w postaci skrótów literowych. Jak je rozszyfrować? Oznaczenie V.S. zamieniane niekiedy na trzy gwiazdki oznacza, że destylat leżakował od 2,5 do 3 lat. Jest to zatem koniak najniżej klasy. Skróty V.S.O.P. oraz V.O. gwarantują przynajmniej 4,5 roku leżakowania trunku. Najznakomitsze koniaki posiadają oznaczenie X.O, co oznacza, że leżakowały przynajmniej 6 lat. W tej kategorii znajdują się również specjalne koniaki, które leżakują od 15 lat wzwyż.

Jak należy degustować koniak?

Degustacja wysokiej klasy koniaku powinna przebiegać w oparciu o kilka, podstawowych zasad. Po pierwsze, istotny jest czas degustacji, nie należy się zatem spieszyć. Najpierw trzeba poczuć woń trunku, w tym celu zbliża się kieliszek praktycznie pod sam nos. Dopiero po wykonaniu tej czynności można wypić pierwszy, delikatny łyk koniaku, przy czym nie powinien być on zbyt duży. Koniak to alkohol, który należy raczej sączyć aniżeli wypić od razu. Pozwala to na uwolnienie jego aromatu. Niektórzy koneserzy specjalnie wprawiają kieliszek w ruch okrężny, aby jeszcze lepiej wydobyć jego woń. Co ważne, znaczenie ma także naczynie, w jakim zaserwujemy alkohol. Nie powinny to być zwykłe kieliszki do wódki. Koniak podaje się w smukłych kieliszkach, przypominających kieliszki do szampana bądź w tzw. koniakówkach, czyli kieliszkach osadzonych na krótkim trzonku, które kształtem mogą przypominać pękaty balon.

Co jeszcze warto wiedzieć?

W sklepach znajdziemy różnorodne odmiany koniaku, a jego wybór powinien zostać oparty na przeznaczeniu. Warto zapoznać się z ofertą marki Hennessy. Jeżeli zależy nam na koniaku, który wykorzystamy do drinków, to warto wybrać trunek nieco delikatniejszy. Warto też wiedzieć, kiedy należy go podawać podczas przyjmowania gości. Koniak doskonale komponuje się przede wszystkim ze słodkimi deserami, kawą oraz z orzechami. Może jednocześnie stanowić świetne uzupełnienie dań wykwintnych, do których zalicza się głównie owoce morza, ryby oraz sushi.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ