Kuchnia naszych babć, naszych mam. Jaka właściwie jest kuchnia polska? Okazuje się, że jest zdecydowanie bardziej bogata i zróżnicowana, niż mogłoby się nam na pierwszy rzut oka wydawać. Nasi pra. Pra przodkowie zajadali się dziczyzną – dzisiaj potrawy z tego rodzaju mięsa są zdecydowanie mniej popularne (między innymi z powodu złej famy, jaka towarzyszy polowaniom). Ale są takie dania, które były popularne kiedyś, są popularne dzisiaj – i najpewniej ich popularność nie przeminie jeszcze długo. Jakie zatem potrawy są typowo nasze, typowo polskie? Zalicza się do nich wszystko, co mięsne – przede wszystkim na bazie wieprzowiny, wołowiny i (bardzo często niedocenianych) podrobach – takich jak cynaderki, wątróbki czy żołądki. Nasze babcie używały sporo włoszczyzny i kasz – tak bardzo niedocenianych, a tak zdrowych i smacznych przecież. Warto jest wracać do korzeni kulinarnych – kuchnia polska jest tak bogata, smaczna i oryginalna na tle kulinarnych zwyczajów innych krajów – nie zapominajmy zatem o tym, co gotowali nasi przodkowie.

biegiemprzezpolske.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ