Whisky to alkohol, który postrzegany jest jako ten luksusowy i pity przez prawdziwych dżentelmenów. Kojarzony jest głównie z krajami anglosaskimi, a jego historia sięga aż VII wieku. Dziś napój ten posiada wiele odmian oraz rodzajów, a sam smak uzależnionych jest od składu alkoholu. Zobacz nasz przewodnik po whisky i dowiedz się, czy ten alkohol jest dla ciebie.

Z czego powstaje whisky?

Podstawowymi składnikami tego alkoholu jest słód jęczmienny oraz wada. W niektórych krajach whisky wytwarza się także z żyta, kukurydzy, pszenicy owsa i ryżu. Obowiązkowym elementem whisky są też drożdże. Sam proces powstawania tego alkoholu obejmuje 6 faz. Pierwsza z nich jest słodowania, które służy do uwalniania cukrów prostych zawartych w jęczmieniu. Jęczmień na whisky moczy się w wodzie, dzięki czemu uruchamiają się procesy kiełkowania i uwalniane są enzymy rozkładające cukry. Kolejnym etapem jest suszenie słodu whisky. Odbywa się ono przy pomocy pieców opalanych na torf. Ten etap wytwarzania whisky ma znaczący wpływ na smak alkoholu, im więcej opałów torfowych będzie zaabsorbowanych przez ziarno, tym whisky będzie miała wyraźniejszy charakter.

Po suszeniu następuje zacieranie, czyli mielenie wysuszonego słodu, z którego powstaje mlewo zalewanie wielokrotnie gorącą wodą. Na tym etapie cukry zostają rozpuszczone, a ziarno odsadza się od wody. Odizolowany słodki płyn tzw. brzeczkę przelewa się do kadzi fermentacyjnych. Fermentacja to kolejnych kok w wytwarzaniu whisky. Do brzeczki dodaje się drożdże i pozostawia do sfermentowania. Cały proces kończy się powstaniem roztworu zawierającego ok. 8% alkoholu. Roztwór ten na kolejnym etapie jest destylowany do uzyskania odpowiedniego stężenia alkoholu. Destylowanie whisky polega na wrzeniu alkoholu, w temperaturze 78 stopni C i wody w 100 stopniach C. Whisky destyluje się 2 lub 3 razy, co wypływa na jego smak. Ostatnim elementem jest leżakowanie. To ono wpływa na smak i wiek whisky. Leżakowanie polega na wlewaniu do beczek z whisky rozcieńczonego bezbarwnego spirytusu. W przypadku whisky słodowej do leżakowania dolewa się burbonu, sherry lub porto.

Rodzaje whisky

Whisky można podzielić na 4 główne rodzaje. Są one uwarunkowane tym, w jakim kraju wytwarzany jest alkohol. Pierwszym rodzajem whisky jest szkocka. Alkohol produkowany jest wyłącznie w Szkocji. Najdroższa szkocka whisky to Bowmore. Kolejnym rodzajem tego alkoholu jest whisky irlandzka. Tworzona jest z jęczmienia, a proces destylacji powtarzany jest trzy razy. Amerykańska whisky znana jest z innowacyjnych rozwiązań, produkowana jest z kukurydzy, żyta czy pszenicy, a okres jej leżakowania jest o wiele krótszy niż w przypadku alkoholi pochodzących z Europy. Ostatnia odmiana whisky jest japońska. Produkuje się ją na wzór szkockiej.

Jak pić whisky?

Whisky można pić zarówno w temperaturze pokojowej (co jest popularne w Wielkiej Brytanii), jak i z kostkami lodu. Alkohol podaje się w szklankach o prostych ściankach tzw. old fashioned glass. Whisky można łączyć z dodatkami takimi jak cola i dzięki temu tworzyć smakowite drinki.

Jak smakuje whisky?

Każda odmiana whisky smakuje inaczej. Na początek warto zakupić 2 lub 3 butelki ze skrajnych biegunów, aby wyczuć różnicę smakowa. Wśród smaków whisky wyróżnia się te dymne, owocowe, wytrawne i kwiatowe.

 

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ