Wyroby z wikliny znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Dotyczy to również pojemników na pieczywo. Najczęściej wiklinowy chlebak wykonany jest z młodych pędów różnych gatunków wierzby. Odpowiednia obróbka sprawia, że materiał ten bardzo dobrze nadaje się do przechowywania żywności. Wiklina jest surowcem naturalnym, dzięki czemu nie tylko sprawdza się w formie tworzywa konstrukcyjnego, ale również charakteryzuje się doskonałym wyglądem. Dzięki temu pojemniki z wikliny idealnie prezentują się na kuchennych blatach.

Przy wyborze wiklinowego chlebaka warto się upewnić, że na pewno będzie on pasował do wystroju kuchni. Najlepiej pasuje do wystroju prowansalskiego, bogatego również w inne elementy z wikliny. Wykonane z tego materiału pojemniki na pieczywo w stu procentach spełniają swoją funkcję dekoracyjną, również ze względu na spore zróżnicowanie pod względem kształtów i form. Do najpopularniejszych należą m.in. owalne i okrągłe chlebaki, które mają postać koszyka składającego się z dwóch różnych części. Bardzo praktyczne są również wiklinowe walizki i kasetki, które można z łatwością przetransportować na przykład do jadalni.

Wybierając odpowiedni wiklinowy chlebak, warto mieć na uwadze również jego rozmiar. Wybór wielkości powinien być uzależniony od indywidualnych potrzeb. W największych pojemnikach na pieczywo zmieścić można zarówno duży chleb jak i kilka bułek. Warto również rozważyć kolor wikliny, która może mieć zarówno jaśniejszy, jak i nieco ciemniejszy odcień. Wiklinowy chlebak może być też przemalowany na inny kolor, np. wenge.

ulicamotylkowa.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ