Nasiona chia – właściwości i zastosowanie

Nasiona chia są nasionami szałwii hiszpańskiej, która pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Okazuje się, że wartości odżywcze nasion poznały już plemiona Nahua w środkowym Meksyku. Obok fasoli i kukurydzy, były to dla Azteków najważniejsze nasiona. Jedną z ich zalet jest fakt, że posiadają więcej kwasów omega 3 niż łosoś atlantycki. Mają również więcej wapnia niż mleko i żelaza niż szpinak.

Nasiona chia – źródło kwasów omega 3

Jak wspomniano, nasiona chia mają ogromną ilość kwasów omega 3. Wpływa to pozytywnie na pracę mózgu i wspomaga pamięć. Polecane są szczególnie uczniom i studentom i osobom wykonującym pracę umysłową. Poza tym, nasiona chia uspokajają i pomagają złagodzić objawy depresji. Kwasy omega 3 zapobiegają demencji i wpływają pozytywnie na wzrok. Dodatkowo, są niezbędne podczas ciąży. Ponad to, nasiona chia mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają one poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy.

Chia nasiona – rozwiązanie problemów trawiennych

Nasiona chia mają ogromną ilość błonnika. Zajmują one drugie miejsce pod względem zawartości, zaraz po otrębach pszennych. Naukowcy udowodnili, że błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego. Reguluje on rytm wypróżnień, co zapobiega powstawaniu zaparć. Trzeba jednak pamiętać, by nie spożywać nasion chia przy stanach zapalnych jelit i układu pokarmowego. Specjaliści rekomendują zjadanie kilku łyżeczek (20 g) nasion dziennie. Zbyt duża ilość błonnika może doprowadzić do upośledzenia wchłaniania innych substancji odżywczych. Nasiona chia doskonale wspomagają pracę organizmu, ale nie są lekiem na wszystkie choroby, dlatego należy spożywać je z umiarem, jako dodatek do posiłków. Nasiona chia dostępne są obecnie w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie wiele punktów prowadzi sprzedaż internetową, by znaleźć właściwą placówkę, wystarczy wpisać w wyszukiwarce:  nasiona chia cena lub nasiona chia sklep naturalniezdrowe.

Nasiona chia – właściwości

Nasiona chia wspomagają odchudzanie. Po połączeniu z wodą podobnie jak siemię lniane – pęcznieją, dlatego po ich spożyciu czujemy się syci i jemy mniej. Ponad to, nasiona chia są doskonałym źródłem białka. W 100 g produktu znajduje się 16,54 g białka, dlatego nasiona są chętnie spożywane przez wegetarian, kulturystów i sportowców. Nasiona chia zawierają również olbrzymią ilość wapnia. W 100 g opakowaniu znajduje się 634 mg, a to ponad dwa razy więcej niż w szklance mleka (240 mg). Poza tym, nasiona są także bogate w fosfor, który także pozytywnie wpływa na kości i zęby. Nasiona chia można dodawać do wielu potraw, wedle uznania. Najczęściej całe lub zmielone stanowią dodatek do musli, sałatek, jogurtów i wypieków. Po namoczeniu, świetnie sprawdzają się jako naturalny zagęszczacz. Olej z nasion chia świetnie nadaje się do sałatek, ale nie należy poddawać go obróbce termicznej, bo traci swoje właściwości.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ