Cholesterol to związek chemiczny występujący w jedzeniu. Jest on potrzebny do budowy komórek, do produkcji hormonów, witaminy D3 i kwasów żółciowych. Jednakże nadmiar cholesterolu jest szkodliwy i należy dbać o jego poziom we krwi. Wystarczy, że do diety włączymy kilka produktów, które dbają o poziom cholesterolu. O poziom cholesterolu dbają takie produkty jak płatki owsiane, które zawierają błonnik rozpuszczalny łączy się z cząsteczkami cholesterolu i ułatwia ich wydalenie, kolejny produkt dbający o poziom cholesterolu to oleje roślinne, które dostarczają zdrowych tłuszczów oraz stenoli i steroli. Następny produkt to tłuste ryby morskie, które obfitują w kwasy omega-3. Cholesterol zbija również soja, czosnek, chude mięso, ekstrakt z karczocha, olej z nasion wiesiołka, mniszek lekarski, lucerna. Antycholesterolowe wykazuje też czerwone wino, o ile jest to lampka co kilka dni. Dodatkowo można popijać sok z aronii, zieloną i czerwoną herbatę, ale należy wypijać codziennie 3–4 filiżanki.

blognazdrowie.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ