przysmaki z Tajlandii

Po wakacjach w Tajlandii nie możesz zapomnieć o lokalnych przysmakach? Nie musisz się z nimi rozstawać na długo, ponieważ kuchnia tajska robi zawrotną karierę w Polsce. Z tego powodu wiele produktów z tej części świata można kupić w polskich sklepach stacjonarnych i internetowych. Sprawdź, jakie smakołyki z Tajlandii mogą już wkrótce pojawić się w twoim domu.

Durian

Durian jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych owoców. W kuchni azjatyckiej jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych produktów. Jednocześnie w Tajlandii można spotkać się ze znakiem zakazu wnoszenia kolczastego duriana do pomieszczeń zamkniętych, co ma związek ze statusem najbardziej śmierdzącego owocu na świecie. Ponadto połączenie tego przysmaku z alkoholem może skończyć się nawet śmiercią. Z całą pewnością warto jednak poszukać na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniatajska/ budzących niemałe emocje cukierków z duriana.

Lotos

W kuchni tajskiej wykorzystuje się przede wszystkim korzeń, który wyróżnia się charakterystycznym przekrojem z owalnymi dziurkami. Równie dobrze można jednak przygotować liście, łodygi i kwiat lotosu. Delikatnie słodki i orzeźwiający przysmak jest cennym źródłem błonnika, zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B, potas i wiele innych ważnych składników. W Tajlandii podaje się go jako przystawkę, może być jednak również składnikiem m.in. zupy i sałatki. W Polsce najczęściej można spotkać korzeń suszony lub w zalewie.

Jackfruit

Dość popularny smakołyk jest znany również jako chlebowiec lub owoc drzewa chlebowego. Jackfruit może imponować nie tylko rozmiarem, ale także wartością odżywczą. Ze względu na dość wysoką zawartość białka jest ceniony przez wegetarian i wegan. Co ciekawe, owoc według niektórych osób nieco przypomina w smaku drób. Ponadto jest bogaty w błonnik, dzięki czemu szybko zapewnia uczucie sytości i jest polecany osobom na diecie odchudzającej. W ofercie sklepu Kuchnie Orientu chlebowiec jest dostępny w puszce z zalewą.

Pędy bambusa

Wbrew pozorom pędy bambusa można spotkać nie tylko w daniach kuchni Chin. Ten produkt jest również nieodłącznym elementem wielu tajskich potraw. Można dodawać je do zup, sałatek, makaronów i dań mięsnych. Mają dość delikatny, lekko gorzko-słodki smak i są cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Pędy bambusa są polecane w celu oczyszczenia organizmu z toksyn. Ponadto mogą obniżyć gorączkę, pomóc podczas przeziębienia oraz przyczynić się do poprawy stanu włosów i skóry.

Trawa cytrynowa

To właśnie ta niepozorna przyprawa jest odpowiedzialna za niepowtarzalny smak wielu tajskich potraw. Często dodaje się ją do zup, aromatycznych dań curry, mieszanek warzywnych i mięsa. Ma charakterystyczny cytrynowy zapach, nie jest jedna tak kwaśna jak cytryna. W sklepie Kuchnie Orientu trawa cytrynowa jest dostępna m.in. w zalewie, w proszku i jako składnik gotowych dań. Po ten dodatek warto sięgać zwłaszcza podczas upałów, gdyż zapewnia efekt orzeźwienia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ