dekoracje stołu w restauracji

Smaczne potrawy to nie jedyny wyznacznik dobrego lokalu. Równie ważny jest jego atrakcyjny wystrój. Dekoracje stołu w restauracji to pierwszy element, na jaki zwrócą uwagę przybyli goście. Warto zatem starannie dobierać poszczególne dodatki, dbając o ich efektowny i stylowy wygląd, aby cieszyć się uznaniem pośród szerokiego grona klientów.

Wystrój lokalu – na wysokim miejscu wśród ankietowanych

Zdaniem respondentów biorących udział w badaniu „Polska na talerzu 2018”, obok smaku, cen i lokalizacji obiektu, równie ważnym elementem jest wystrój i klimat lokalu. W tym zakresie ogromną rolę odgrywają dekoracje stołu w restauracji. Aby mogły zagwarantować sukces, powinny być dobrane do okazji. Inne bowiem dodatki będą królowały na świątecznym stole, inne z kolei zatriumfują podczas okolicznościowych uroczystości. Zadaniem każdego restauratora jest zapewnienie takiej oprawy, która stanie się efektownym tłem dla wyszukanych specjałów szefa kuchni – niezależnie od tematyki przyjęcia.

Kwiaty jako jeden z czynników gwarantujących dobry odbiór wnętrza

Listę restauracyjnych dekoracji na stół otwierają kwiaty. Kreują nie tylko pozytywny nastrój, ale również sprawiają, że wnętrze jest zaprojektowane w bardzo estetyczny sposób. Cenione również z uwagi na swój uniwersalizm. Idealnie sprawdzają się podczas każdej okazji, od urodzin po wesele, wigilijną kolację czy romantyczną randkę. Ogromna różnorodność kwiatów pozwala na ich swobodny dobór, zarówno do okazji, jak i panującej pory roku. Gwiazda betlejemska uświetni święta Bożego Narodzenia, żonkile lub tulipany sprawdzą się jako wielkanocne dekoracje stołu w restauracji, z kolei kompozycje z czerwonych róż uszlachetnią walentynkową kolację. Należy jednak pamiętać, że nawet najpiękniejsza wiązanka straci swój urok, jeśli nie będzie posiadała odpowiedniej oprawy. Mowa oczywiście o szklanych wazonach, które w imponujący sposób podkreślą urodę kwiatów i jednocześnie staną się przykuwającą wzrok dekoracją stołu w restauracji. Najlepiej, aby były utrzymane w jednym kształcie i kolorze. Wówczas doskonale sprawdzą się zarówno na weselach, chrzcinach, jak i imprezach okolicznościowych. Co ciekawe, niektóre modele charakteryzują się dwojakim zastosowaniem. Z powodzeniem pomieszczą wiązanki kwiatowe, jak również sprawdzą się w roli świeczników.

Świece

Każdy restaurator powinien wiedzieć, że najważniejszym elementem dekoracji stołu w restauracji są świece. Uniwersalne i zarazem stylowe, pasujące do wielu rozmaitych okoliczności. Mogą to być eleganckie, długie świeczki, jak również malutkie świeczki pływające w naczyniach z wodą. Niezależnie od wybranej opcji, rozświetlą przestrzeń i sprawią, ze serwowane potrawy zyskają wyjątkową oprawę. Na bożonarodzeniowym stole polecane są czerwone i złote modele, Wielkanocą – dodatki w pastelowych odcieniach. Białe świece przełamane akcentami ze złota lub ecru polecane są na Komuniach, niebieskie lub różowe staną się nieocenione podczas przyjęć z okazji sakramentu Chrztu Świętego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ