Przekąski orzechowe i bakaliowe mogą być ciekawą alternatywą deserową. Zamiast tradycyjnych słodkości które są kaloryczne można wybrać te, szczególnie jeśli są samodzielnie zrobione. Słodycze mogą być dietetyczne, pod warunkiem że zawierając mnóstwo owoców suszonych, żurawiny, orzechów, bakalii a także sezamu i miodu. Nawet jeśli do ich zrobienia potrzebny jest cukier, to można go zastąpić ksylolitowym. Takie przekąski nie są słodkie, a mocno nasycają i dodają energii. Aby mieć czekoladowe, wówczas można użyć gorzkiej czekolady. Kakao zawarte w czekoladzie jest źródłem magnezu dlatego warto o tym pamiętać. Najlepsze przekąski są domowej roboty ponieważ wyroby typowo cukiernicze mogą podnieść poziom cholesterolu czy cukru co nie jest korzystne. Zjadanie określonej ilości także ma wpływ, ponieważ takie przekąski są sycące i dlatego co kilka dni będzie dobrym wyborem. Warto też patrzeć na jakość kupowanych bakalii aby mieć pewność skąd pochodzą i że są faktycznie pełnowartościowe. Nie wychodzi to drogo, a na pewno rodzina lepiej się tym wzmocni niż kupionym batonem.
Przekąski orzechowe i bakaliowe
[Głosów:0 Średnia:0/5]