Zgrabna, wygimnastykowana sylwetka kojarzy się przede wszystkim ze zdrowiem, ale nie tylko. Osoby szczupłe są uważane za bardziej atrakcyjne fizycznie. To dość niesprawiedliwe, ale tak jest i nic na to nie poradzimy. Chcąc się podobać, musimy dbać o figurę, stosując przede wszystkim racjonalną dietę. Jak się odżywiać, by nie utyć lub osiągnąć wymarzoną sylwetkę i po prostu dobrze czuć się we własnym ciele.

Poniżej garść porad – jak się odżywiać?

Poznaj piramidę żywienia – odżywiaj się racjonalnie

W zdrowym odżywianiu nie chodzi o to, by wyeliminować, jakieś związki odżywcze. Przeciwnie należy spożywać produkty zawierające wszystkie związki (węglowodany, białko i tłuszcze) w odpowiednich proporcjach. Podstawą zrównoważonej diety są węglowodany złożone, w tym produkty zbożowe, takie jak pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i brązowy ryż. Na kolejnych stopniach znajdują się warzywa i owoce oraz mleko i jego przetwory. Najwyżej są niezbędne, ale najmniej potrzebne tłuszcze. Zgodnie z najnowszymi zalecaniami nasza piramida żywieniowa obejmuje produkty przetworzone i nieprzetworzone. Na samym dole piramidy znajdują się oczywiście produkty nieprzetworzone, czyli zdrowe. Do tej grupy zaliczane są produkty zbożowe, warzywa, owoce i mleko. U góry są na przykład wędliny, których z racji licznych dodatków nie powinno się spożywać zbyt często.

Zaplanuj posiłki – odżywiaj się regularnie

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych. Nie śpiesz się w trakcie jedzenia, celebruj posiłki – dopiero po 15 minutach od rozpoczęcia posiłku mózg odbiera sygnały informujące o sytości.

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem (…)

Pamiętaj, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – może być stosunkowo obfite. Kolacja powinna być skromna i spożywana 2-3 godziny przed snem.

Nawadniaj organizm

Pij w ciągu dnia około 1,5 litra wody mineralnej, ale nie tylko. Korzystnie na zdrowie i przemianę materii wpływają herbaty – ziołowe, czerwone, zielone. Wyeliminuj spożycie kalorycznego alkoholu. Wyjątkiem jest czerwone wino wytrawne, które zawiera cenne dla zdrowia polifenole.

Ogranicz spożywane słodyczy

Zamiast cukierków, ciasteczek i ciast można podjadać orzechy, bakalie lub pestki dyni oraz słonecznika. Głód słodyczy można zaspokoić, spożywając owoce (nie na noc).

Udoskonal technikę przygotowania potraw

Spróbuj nie smażyć potraw. Przygotowuj posiłki pieczone, gotowane i duszone – są równie dobre, a zawierają mniej tłuszczu. Spożywaj zdrową oliwę i oleje – rzepakowy, kokosowy, lniany.

Stosuj urozmaiconą dietę

Menu nie powinno być nudne i monotonne. Aby dostarczyć do organizmu właściwą porcję witamin i minerałów, należy spożywać kilka razy dziennie owoce i warzywa.

Zażywaj suplementy diety

W razie konieczności, szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak świeżych produktów można wspomóc organizm odpowiednią suplementacją. Podobnie w trakcie odchudzania, w celu przyśpieszenia procesu redukcji wagi można sięgnąć po preparaty zawierające błonnik, chrom lub termogeniki, które spalają tkankę tłuszczową.

http://www.sztukapielegnowania.pl/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ