Niezbędne akcesoria każdego wędliniarza – szpryca do mięsa

0
656

Chemiczne wspomagacze do mięs i inne dodatki, które stosowane są w celu przedłużenia terminu ważności to w obecnych czasach niestety codzienność. Wielu ludzi to odstrasza, przez co nie są oni zbytnio przekonani do sklepowych produktów. Z tego właśnie względu coraz popularniejszym rozwiązaniem stają się domowe wyroby.

Samodzielne przyrządzanie mięsa

Własnoręczne wytwarzanie wyrobów mięsnych daje Ci pewność, że wiesz, co się w nim znajduje. Jednak do takiej produkcji niezbędne jest wyposażenie w odpowiedni sprzęt. Jednym z kluczowych elementów jest szpryca do mięsa, bez której ani rusz. Pozwoli ona na wypełnienie pieczonego mięsa aromatem świeżych przypraw. Jaką jednak szprycę wybrać?

Odpowiedź na to pytanie wbrew pozorom nie jest taka oczywista. Aby kupić porządny sprzęt, który posłuży Ci przez długie lata, należy wziąć pod uwagę kilka kluczowych aspektów. Da to gwarancję, że zakupiony sprzęt będzie najwyższej jakości i w atrakcyjnej cenie. A zatem, przede wszystkim kieruj się takimi kryteriami, jak:

  • Odpowiedni rozmiar – najmniejsze modele mają cylindry od 3 do 5 litrów i najczęściej znajdują zastosowanie w gospodarstwach domowych. Te większe, od 7 do 15 litrów, wykorzystywane są do profesjonalnych produkcji w średnich i dużych przedsiębiorstwach. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że największe modele mogą sięgać nawet do 55 litrów, które charakteryzują się najlepszymi parametrami. Ich koszt jednak może być trochę szokujący, gdyż nadziewarki do kiełbas z najwyższej półki mogą kosztować nawet do 20 tysięcy złotych.
  • Jakość wykonania – decydując się na zakup szprycy do mięsa, warto kierować się również jej wysoką jakością. Dzięki temu masz pewność, że Twoje wyroby nie tylko będą przepyszne, ale także bardzo dobrze wykonane.
  • Cena – ważne, aby była ona odpowiednio dostosowana do jakości. Aby nie przepłacić, warto sprawdzić alternatywy z podobnymi parametrami i wybrać taką szprycę, która spełni wszystkie Twoje potrzeby i wymagania.

Zastosowanie szprycy do mięsa

Szpryca do mięsa to niezbędne wyposażenie każdego wędliniarza. Nieważne, czy przygotowujesz mięso do użytku domowego, na imprezę, czy masowo w celach zarobkowych. W każdym w tych przypadków musisz mieć dobrą szprycę. Dzięki niej możesz nastrzykiwać mięso peklą, marynatą, czy innymi przyprawami, a także podlewać je podczas pieczenia. Szpryca działaniem przypomina pipetę. Może ona nabrać sos z garnka i równomiernie rozprowadzić go po danym obszarze lub wstrzyknąć w pieczeń.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ