Sposoby na zgagę

Bardzo powszechną dolegliwością, która należy do tych bardziej dokuczliwych, jest zgaga. Zmaga się z nią każdego roku wiele milionów osób. Znaczna część z nich próbuje radzić sobie z nią domowymi sposobami, inne zaś sięgają po leki z apteki bez recepty. Domowych rozwiązań na zgagę jest kilka, niektóre lepsze, inne gorsze. Sprawdź, jak sobie radzić ze zgagą i nie tracić chęci do życia!

Czym jest zgaga?

Zanim przejdziemy do sposobów, jakie skutecznie pomagają ludziom pozbyć się zgagi, warto dowiedzieć się, czym ona dokładnie jest. Zgaga to schorzenie, które objawia się silnym uczuciem pieczenia i palenia w okolicy przełyku i klatki piersiowej. Wywołana jest cofaniem się kwasu solnego i treści żołądkowej do przełyku. Fachowo nazywana jest także refluksem żołądkowo-przełykowym.

Dlaczego pojawia się zgaga? Oto jej główne przyczyny:

  • pospieszne i niedokładne przeżuwanie pokarmów,
  • nadmierne przepełnienie żołądka (przejadanie się),
  • stres,
  • nadwaga,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • nadmierne spożywanie napojów energetycznych,
  • częste spożywanie ostrych przypraw,
  • częste spożywanie smażonych i tłustych potraw.

Do głównych objawów zgagi należą:

  • uczucie wzdęcia,
  • problemy w przełykaniem z powodu piekącego płynu w gardle,
  • uczucie palenia w klatce piersiowej,
  • złe samopoczucie,
  • ucisk za mostkiem,
  • silna potrzeba odbijania.

Czy mleko pomoże na zgagę?

Bardzo często, podczas zgagi, ludzie sięgają po mleko. Czy ono na pewno pomoże podczas zgagi? Z pewnością może poradzić sobie z neutralizacją soków żołądkowych. Dzieje się to dzięki wysokiej zawartości białka zwierzęcego oraz wapnia. Wapń jest bardzo ważny w procesie skurczów mięśni. Dotyczy to również zwieracza dolnego przełyku. Jego dokładne domknięcie sprawi, że treść żołądkowa nie będzie się cofać do przełyku. W ten właśnie sposób można nieco zneutralizować zgagę. Jednak efekt nie trwa długo — mleko działa przez ok. 20 minut.

Mleko na zgagę https://dietly.pl/blog/zgaga-czym-jest-i-jak-sobie-z-nia-radzic  nie zawsze jest dobrym pomysłem. Naukowcy twierdzą, że zbyt wysoka zawartość tłuszczu może wpływać negatywnie na zgagę, to znaczy, że jest w stanie ją spotęgować, zamiast zneutralizować. Z tego powodu, mleko na zgagę rekomendowane jest głównie osobom, u których przypadłość ta jest sporadyczna i zwykle krótkotrwała.

Pojawia się też pytanie, jakie mleko na zgagę zastosować — ciepłe czy zimne? Temperatura nie ma większego znaczenia. Jednak zbyt ciepłe mleko może spotęgować uczucie pieczenia w przełyku. Z tego powodu lepiej stawiać na zimne mleko lub w temperaturze pokojowej.

Mleko na zgagę dla kobiet ciężarnych

Kobiety ciężarne bardzo często cierpią na zgagę. Schorzenie to dotyczy ich stanu — rosnące pod sercem dziecko może uciskać żołądek, przez co kwasy żołądkowe będą się cofać do przełyku. Zgaga w ciąży bywa bardzo uciążliwa, zwłaszcza w dwóch ostatnich trymestrach. Warto sobie więc pomóc i na bieżąco neutralizować objawy zgagi. W ciąży nie trzeba bać się spożywanie mleka czy innych przetworów mlecznych, dlatego kobiety śmiało mogą stosować je na co dzień, gdy zgaga dokucza.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ