Śniadanie bardzo często bywa nazywane najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zdaniem wielu dietetyków, naukowców i lekarzy śniadanie powinno być bardzo obfite, aby dało człowiekowi energię na cały dzień, późniejsze posiłki, czyli obiad i kolacja, a także w wersji, kiedy człowiek je więcej posiłków, czyli również drugie śniadanie i podwieczorek, śniadanie także ma dawać zdecydowanie najwięcej energii i być duże i kaloryczne. Kaloryczność i wielkość nie oznacza oczywiście, że śniadanie ma być tłuste i ciężkostrawne. Wielu ludzi zgłasza dietetykom swoje problemy z odpowiednią kompozycją śniadania, ponieważ bardzo często przygotowują oni posiłek zbudowany w większości z węglowodanów, po którym już za dwie godziny czują się niezwykle głodni. Śniadanie, tak jak każdy inny posiłek, powinien składać się zarówno z węglowodanów, jak i z białek i tłuszczu. Tylko wtedy jest to pełnowartościowy posiłek, który ma szansę spowodować nasycenie naszego organizmu na dobre kilka godzin. Posiłek nie jest właściwie skomponowany, kiedy już po godzinie czy dwóch godzinach czujemy się niezwykle głodni i burczy nam w brzuchu. W takiej sytuacji oznacza to, że nasz posiłek nie spełnia jakiegoś wymogu dobrze skomponowanego posiłku. Być może jest po prostu za mały, a być może dodaliśmy za mało białka i tłuszczu. Dietetyczne śniadanie na odchudzanie to może być na przykład owsianka. Owsianka jest bardzo popularnym śniadaniem dla wielu ludzi, także dla tych, którzy bardzo zwracają uwagę na to co jedzą i są miłośnikami zdrowego odżywiania. Owsianka zawiera mnóstwo składników odżywczych i jest to na pewno doskonały pomysł na śniadanie. Pozostaje kwestia co będzie naszym dodatkiem do owsianki. Na pewno świetnym dodatkiem są owoce – bardzo różne owoce. Bardzo fajnym dodatkiem będzie banan, truskawki, maliny, jagody, jabłko z cynamonem. Tak naprawdę do owsianki pasuje właściwie każdy owoc i każdy owoc będzie świetnie się komponował z owsianką. Do owsianki możemy także dodać rodzynki i kokos. Będzie to bomba witaminowa i zdrowotna. Jeżeli nie tolerujemy krowiego mleka, to nie ma żadnych przeszkód, aby do owsianki dodać na przykład mleko ryżowe, sojowe czy kokosowe. W ten sposób także stworzymy znakomitą owsiankę. Osoby, które nie przepadają za owsianką, bardzo często jako swoje śniadanie przygotowują jajecznicę albo omlet, czyli coś na bazie jajek. Takie danie zazwyczaj ma dużo białka a to zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Omlet również może zawierać świetne dodatki w postaci warzyw czy owoców, możemy przyrządzić omlet na słodko albo na słono, czyli stworzyć danie bardziej wytrawne. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności, a także od ilości posiadanego rano czasu, ponieważ wielu ludzi rano bardzo mocno śpieszy się do pracy i nie ma czasu na przygotowywanie wystawnych śniadań. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i tak naprawdę to śniadanie zdecyduje o jakości naszego dnia pod względem żywieniowym. Bardzo często niejedzenie śniadań kończy się tak, że dana osoba później po południu lub wieczorem rzuca się na jedzenie i nie jest w stanie zapanować nad swoim apetytem i swoim łakomstwem.
[Głosów:0 Średnia:0/5]