Lubisz whisky? Sprawdź jak pić ten popularny alkohol, by smakował jeszcze lepiej!

Whisky to legenda wśród trunków. Wystarczy przejrzeć internetowe blogi lub ofertę hurtowni alkoholi, by przekonać się jak potężna jest to grupa produktowa. Na całym świecie szkocka stała się uniwersalnym symbolem alkoholu z charakterem, prestiżowego i wyjątkowego. Niestety, bardzo często ograniczamy się do picia whisky w drinkach z colą, odbierając sobie szansę na poznanie jej najlepszej twarzy. Mamy dla was kilka wskazówek, jak pić whisky, by odkryć tajemnicę jej fenomenu.

Whisky się celebruje – stwórz odpowiednią atmosferę

Dobre towarzystwo, dym cygara, relaksująca melodia, a przede wszystkim brak tykającego przy uchu zegara – to leniwa i jednocześnie najlepsza atmosfera do picia whisky. Długotrwałe smakowanie, popijanie pomiędzy długimi rozmowami, wpatrywanie się w bursztynowy refleks na szklance – tak odkrywa się bukiet najlepszych whisky na rynku. Nie odkryjemy ameryki, twierdząc, że whisky to alkohol premium, dobra, kilkunastoletnia szkocka potrafi kosztować suto ponad stówę. Jeśli już inwestujemy niemały grosz w dobry alkohol, to pijmy go należycie – bez pośpiechu i w odpowiednim dla niego klimacie.

Mocna whisky to i mocne szkło – szklanka ma znaczenie!

W domowym zaciszu czy na domówce u znajomego – wszędzie starajmy się wybrać szklanki z grubego szkła. Fachowa nazwa takiego naczynia to old fashioned. Ciężka szklanka do whisky musi pewnie leżeć w dłoni – dobrze podkreśla to mocny i konkretny charakter szkockiej, zwłaszcza, jeśli w środku oprócz alkoholu znajdą się masywne kostki lodu.

whisky

Degustacja whisky, jak zacząć?

Umiarkowany entuzjazm – to najlepsza recepta na dobry start z whisky. Żeby zbytnio nie zrazić się do tego szlachetnego alkoholu, swoje próbne podejście zacznij od whisky ze średniej półki cenowej. Jack Daniels, Grants, Chivas – wydając od 60 do 100 zł można uznać, że kupiliśmy dobrą whisky w dobrej cenie. Rozpoczęcie degustacji od alkoholi w cenie od 200 zł wzwyż to spore ryzyko – whisky może nam zwyczajnie nie zasmakować, a portfel dostanie ostry cios. Przed wypróbowaniem białych kruków w tej kategorii wyróbmy sobie gust smakowy na nieco pospolitszych produktach. Wiele z nich znajdziemy w sklepach internetowych z alkoholem online (https://alkohol-online.pl) albo w dobrze wyposażonych sklepach monopolowych.

Whisky na ciepło, czy z lodem?

Dobrze jest zasięgnąć nieco języka na temat whisky, którą akurat będziemy degustować. Niektóre lepiej jest smakować w temperaturze pokojowej. Zaskakujące, prawda? W filmach zwykle gangsterzy pijają whisky z lodem… eksperci od tego trunku podkreślają jednak, że w niskiej temperaturze wiele delikatnych nut smakowych będzie dla nas niewyczuwalne i pozbawimy się najbardziej oczekiwanego efektu. Lód dodatkowo rozcieńcza alkohol. Dla niektórych „ciepła” whisky jest jednak ciężka do przełknięcia. Najlepiej wyrobić sobie swoje własne zdanie – testując i smakując szkocką na najróżniejsze sposoby!

Źródło: https://alkohol-online.pl/21-whisky

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ