Sałatka colesław

Sałatka colesław to jedna z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu i kolacji. Zna ją chyba każdy. Jest to mieszanka kapusty, marchewki, cebuli, z sosem na bazie majonezu lub czasem jogurtu, cytryny, octu i przypraw.
Jednym z pierwszych miejsc, które serwowało ten przysmak było
… KFC. Dzięki tej restauracji typu fast-food colesław podbił serca i podniebienia wielu ludzi. KFC podawało ją do gotowanej kukurydzy.
Podstawowy przepis na tą sałatkę zna chyba każdy, ale można go modyfikować na wiele sposobów. Pierwszą rzeczą z jaką można eksperymentować jest na pewno sos. Możemy przygotować pikantny, majonezowy sos lub wykorzystać jogurt z czosnkiem i przyprawami. Wiele ludzi miesza także majonez z musztardą, a nawet majonez z tofu! Jest to bardzo dobra opcja dla vegan i osób, które są uczulone na jajka kurze.
Zamiast octu możemy dodać syrop z agawy, słód kukurydziany lub po prostu ocet jabłkowy czy ocet ze śliwek.
„Colesław przepis ”
SKŁADNIKI:
-1 mała główka białej kapusty (około 1,5-2 kilogramów)
-5 marchewek
-3 cebule
-5-6 łyżek majonezu lub czegoś co posłuży nam za sos
-2 łyżki wybranego przez nas octu
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu i przypraw
– ewentualnie otarta skórka z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchew obieramy, myjemy, kroimy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, talarki czy kostkę. Szatkujemy kapustę. W oddzielnej miseczce mieszamy majonez i ocet lub przygotowujemy sos według własnego uznania. W większej misce mieszamy kapustę z marchewką i cebulą, a następnie polewamy wszystko dressingiem. Odstawiamy na 40 minut. Przed podaniem mieszamy.

metasetagalareta.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo to znaczy zw?
Następny artykułSeks i co dalej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ